IIFYM III. časť – Ako sa lepšie nájsť v číslach?

V predchádzajúcej časti som popísal ako to celé funguje. Viem, že to určite odradilo veľa ľudí. Dneska Ti predstavím moju osobnú metódu a prečo sa mi to osobne vyplatí.

IIFYM 1.časť
IIFYM 2.časť

Tu je pár vychytávok ku klasickému IIFYM, ktoré tento spôsob možno urobia flexibilný a pohodlný akémukoľvek životnému štýlu.

  • Nepočítaj zeleninu a ani všetky omáčky čo si dávaš bežne k jedlu: kečup, horčicu, sójovú omáčku atď. Pokiaľ samozrejme bežne nekonzumuješ kilo špagiet s pol kilovou dávkou kečupu.
  • Počítaj bielkoviny len z bielkovinových jedál a sacharidy a tuky len z jedál, ktoré ich prirodzene obsahujú. Nemusíš počítať sacharidy v tvarohu alebo tuky v kuracích prsiach. Čísla na obaloch a internetových stránkach aj tak nie sú úplne presné. Ak sa budeš snažiť počítať všetko do bodky, zbytočne z toho spravíš činnosť vhodnú neurotikovi. Tých pár kalórii Ti vážne neublíži.
  • Vždy zaokrúhľuj smerom hore, alebo dole. Ak má niečo 550kcal tak tam hoď 600. Ak má niečo 120, tak tam hoď stovku.
  • Ak máš na konci dňa povedzme 2230kcal, tak sa proste zmier s tým, že je to okolo tých 2300. Aj toto súvisí s predchádzajúcim bodom.
  • Tuk na restovanie a vyprážanie zeleniny/mäsa sa počíta normálne – 100g akéhokoľvek oleja obsahuje 100g tuku. Napr. restuješ kuracie prsia na lyžici oleja, tak pripočítaš tých 150kalórií do aktuálneho jedla.
  • Nepočítaj makronutrienty, keď už sa naučíš koľko bielkovín Ti denne vyhovuje. Osobne počítam kalórienie makronutrienty. Viem koľko bielkovín asi jedávam. Je to rýchlejšie a nemusíš trápiť hlavu ťažkou matematikou :D. Jednoducho si viem poskladať jedlo tak, aby som mal pomer živín sacharidy:tuky:bielkoviny vyhovujúci. Viem, že ak si nedám do jedla trochu sacharidov alebo tukov, tak moje telo to neskôr pýta.

 

  • Rozmýšlaj týždenne, nie denne. Jednoducho povedané ak ti vychádza 2300kcal denne, tak môžeš urobiť nasledujúcu vec.

Keby si jedol každý deň 2300 kalórií tak to máme 2300 x 7 = 16100kcal Ak rozmýšlaš „týždenne“ tak to môže vyzerať asi takto:

Pondelok: 2000kcal

Utorok: 2500kcal

Streda: 2100kcal

Štvrtok: 2300kcal

Piatok(párty deň) : 3200kcal

Sobota: 2000kcal

Nedeľa: 2000kcal

Spolu: 16100kcal

Teoreticky som dvakrát „zhrešil“ a som stále v pohode a spokojný, pretože som neurobil vôbec prešľap. Väčšina ľudí to má tak, že jeden deň zje veľa jedla a na druhý skonzumuje naopak málo. Je to normálne a tým pádom môžeš „recyklovať“ prijatú energiu. Ver tomu, že takto to robí dosť ľudí, možno bez toho aby si to uvedomovali. Jednoducho sociálny život môže fungovať aj keď sa snažíš schudnúť. Samozrejme, keď ideš piť tak kašli na celé „prijatá vs. spálená energia“ a jednoducho si to užívaj. S predpokladom, že to nerobíš každý víkend. Týmto nechcem nikoho nabádať k alkoholizmu alebo príležitostnej fľaši borovičky za večer (z alkoholu býva zle, ale z bororo nie – aspoň tak sa vraví). Jednoducho ľudský faktor sa nedá oklamať a raz za čas to príde.

  • Potom je ešte dôležité sa sústrediť na kvalitu jedla. To je prvoradý člen každej diéty na trhu. Chceme byť predsa zdraví. Nie len má to klasické „čisté“ jedlo menej kalórii na jednotku váhy, ale aj Ťa lepšie zasýti a môžeš viac zjesť. Nevieš o čom hovorím? Pozri sem.

cokolada kamil 100g takej čokolády má asi 600kcal a 60 fragmentov hmyzu 😀

jedlo kamil Tu je jedno z mojich typických jedál cez leto. (Áno to je mäso, nie som vegetarián. Áno to je surová cuketa, nie je to hnusné)  Jedlá časť taniera má asi 750g a nejakých 800kcal.

To je to o čom hovorím

600kcal na 100g vs 850kcal na 750g

Prečo musím robiť IIFYM?
Som typický prípad človeka, ktorý konzumuje málo jedla a neuvedomuje si to. A naopak som aj ten, čo dokáže zjesť dve tristo gramové Milky na posedenie. Dlho ma trápila diagnóza prejedania, kedy som nenávidel sám seba po každom jedle v hodnote desať tisíc kalórii na posedenie. Jednoducho ma to udržuje v režime a najlepšie mi to vyhovuje. Ak si jeden z prípadov alebo dokonca oba, asi tento štýl bude pre teba.

Nakoniec by som len chcel povedať, že aj tak si myslím, že typický „clean eating“ funguje najlepšie na schudnutie. Teda pokiaľ nemáš ciele, ako zachovať silu a ísť s kilami dole, alebo ísť naopak pomaly silovo hore s malými prírastkami na váhe. Pokiaľ máš rád štruktúru a poriadok vo veciach, tak choď do toho. Pokiaľ chceš len schudnúť alebo pribrať bez veľkého plánovania a rozmýšlania choď paleo, nízkosacharidovku, alebo akýkoľvek iný štýl založený na restrikcii určitých jedál. Myslel som, že séria týchto článkov by mohla byť prínosom pre určitú skupinu ľudí. Snáď aj bola.

IIFYM 1.časť
IIFYM 2.časť

 


Zdroje:
Skúsenosti, ktoré ale nie sú dostatočne relevantné. Nie všetko sa dá však nalinkovať na tip-top vedecké štúdie. 

By | 2016-12-02T10:51:19+00:00 18/01/2016|Stravovanie|